Samenwerkingen tussen VU en UvA

De VU en de Universiteit van Amsterdam werken samen op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie. Bij de ondersteuning van valorisatie vindt die samenwerking plaats in IXA, ACE en ASIF. Daarnaast zijn er verschillende voorbeelden van instituten waar valorisatieactiviteiten gezamenlijk worden ondersteund en ondernomen: Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL, met ASML), Amsterdam Data Science, de gemeenschappelijke Faculteit Tandheelkunde (ACTA), Amsterdam Public Health Institute (APH), Tinbergen Instituut (samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam), het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archeology (ACASA) en het Innovation Centre voor Artificial Intelligence (ICAI). In ICAI zijn langdurige samenwerkingen opgezet met verschillende bedrijven en overheidsorganisaties in de vorm van R&D-labs.

In 2020 zijn de VU en de Universiteit van Amsterdam verder een samenwerking voor vier jaar aangegaan met Huawei Finland. In deze samenwerking richten de partijen zich op de ‘next generation search technology’. Het onderzoek, dat negen onderzoeksplaatsen heeft, staat onder leiding van drie hoogleraren van beide universiteiten. De Amsterdamse universiteiten zijn zich bewust van de gevoeligheden rond samenwerking met Chinese partijen, en Huawei in het bijzonder. De samenwerking is aangehaald in een maatschappelijk veel bredere en landelijke discussie. Die gaat met name over de vraag hoe samen te werken met internationale partijen waar ethische afwegingen en kennisveiligheidsrisico's een belangrijke rol spelen.