Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

1.4 Enkele prestaties uit 2021

Hieronder presenteren we een aantal bijzondere prestaties die de VU in 2021 op uiteenlopende gebieden heeft gerealiseerd. Dit overzicht geeft een beeld, maar is zeker niet uitputtend.

Impact 2021

De VU heeft op 20 januari het online evenement Impact 2021 medegeorganiseerd, om de brede impact van wetenschap op de samenleving te bespreken. Impact 2021 is een initiatief van de Universiteiten van Nederland (UNL) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), in samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK). Tijdens de bijeenkomst op 20 januari sprak collegevoorzitter Mirjam van Praag onder meer met Constantijn van Oranje over de vraag hoe ondernemerschap het wetenschappelijk onderzoek verder brengt.

Gratis menstruatieproducten

Sinds februari zijn op de VU als eerste onderwijsinstelling in Nederland gratis menstruatieproducten te verkrijgen. Studentenvakbond SRVU heeft een kastje met de producten geplaatst bij zijn kantoor. Het initiatief is opgezet om menstruatiearmoede te bestrijden.

Coronasnelteststraat

Op 25 maart opende de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, een coronasnelteststraat op de VU. De minister sprak met wetenschappers over het onderzoek dat ze bij de snelteststraat zouden uitvoeren. Daarnaast ging de minister in gesprek met studenten en docenten over het belang van fysiek onderwijs en over de bijdrage die de snelteststraat kon leveren aan het openen van de campus voor onderwijsactiviteiten.

Alarmdag

Op 6 april riepen UNL, de vakbonden, studenten en medewerkers het nieuwe kabinet op om structureel 1,1 miljard euro te investeren in onderwijs en onderzoek. Op de VU lieten enkele medewerkers symbolisch een kartonnen Abraham Kuyper in het water zakken. Daarmee wilden ze aantonen dat het water letterlijk tot de lippen komt. Het College van Bestuur was aanwezig bij een protestbijeenkomst in Den Haag, waar verschillende personen in de Hofvijver sprongen.

Kuyperweek

De Kuyperweek in juni vormde het slot van het feestelijke Kuyperjaar, waarin we het 140-jarige bestaan van de VU vierden. In die week was plaats voor vaste feestelijke bijeenkomsten, zoals de Abraham Kuyper-lezing (dit jaar gehouden door de Vrije Schrijver Maxim Februari) en het zomerfestival Déjà VU. Ook waren er nieuwe evenementen, zoals de Brave New Talkshows met bijzondere gasten als Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht en voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost Tanja Jadnanansing. De gasten gingen met elkaar in gesprek over klimaatverandering, ongelijkheid en publiek vertrouwen.

Daarnaast opende afzwaaiend rector magnificus Vinod Subramaniam tijdens de Kuyperweek een vestiging van @ease op Uilenstede, de studentencampus waar veel VU-studenten wonen. @ease is een stichting voor laagdrempelige psychologische hulp. Aan die hulp is veel behoefte door de aanhoudend precaire coronasituatie.

Olympische studenten

Eén student en een net-afgestudeerde van de VU waren actief op de Olympische Zomerspelen in Tokio. Zoë Sedney, student Bewegingswetenschappen, had haar Olympisch debuut als 100 meterhordeloper en kwam met haar tijd van 13,03 maar 0,03 seconden tekort voor de halve finale. Annemiek Bekkering, net afgestudeerd in Bewegingswetenschappen, was in Tokio actief als zeilster. Samen met haar partner won ze een bronzen medaille bij de tweepersoons 49erFX.

VU-studenten tonen misleiding in Shell-reclame aan

Negen rechtenstudenten van de VU Climate and Sustainability Law Clinic hebben aangetoond dat reclames van Shell misleidend zijn als ze claimen dat Shellproducten CO2-neutraal zijn. De studenten maakten bezwaar tegen de reclames waarin Shell klanten beloofde om voor 1 cent extra per liter de CO2-uitstoot van hun tankbeurt volledig te compenseren met bosbehoud en boomaanplant. De Reclame Code Commissie oordeelde dat Shell met die reclames moest stoppen.

Amnesty Manifest

Op 24 augustus tekende de VU het Amnesty Manifest tegen seksueel geweld. Het manifest is in het leven geroepen omdat in Nederland 11% van de vrouwelijke studenten en 1% van de mannelijke studenten met seksueel geweld te maken krijgt. De VU heeft haar handtekening gezet onder zes concrete beloftes. Zo belooft de VU te zorgen voor workshops, trainingen en een goed beschikbare meldings- en klachtenprocedure.

Afscheid en verwelkoming van rectores

Tijdens de dies-natalisviering van de VU op 11 november nam Vinod Subramaniam formeel afscheid als rector. Subramaniam werd in 2015 benoemd aan de VU en werd in 2019 voor een tweede termijn benoemd. Na zes jaar op de VU keerde hij in september als collegevoorzitter terug naar de Universiteit Twente, waar hij zijn carrière in Nederland in 2004 begon. Sociaal, benaderbaar en toegankelijk zijn enkele woorden die Subramaniam typeren. Ron Teerlink, voorzitter Raad van Toezicht: ‘Met het vertrek van Vinod Subramaniam verliest de VU een verbindend rector die zeer betrokken is bij de hele VU-gemeenschap, met een hart dat warm klopt voor alle studenten en alle medewerkers. Daarnaast is hij de afgelopen jaren een enorme stimulans geweest voor de ontwikkeling van onderwijs en onderzoek binnen onze universiteit en heeft hij sterk bijgedragen aan de wetenschappelijke standing van de VU.’

Ook kon de VU-gemeenschap tijdens de dies alvast kennismaken met de nieuwe rector, Jeroen Geurts. Geurts is sinds 2012 hoogleraar Translationele Neurowetenschappen aan het Amsterdam UMC en is sinds 2017 lid van de Raad van Bestuur van NWO en bestuursvoorzitter bij ZonMw. Bij deze organisaties was hij onder meer betrokken bij de totstandkoming van een verenigd consortium dat nieuwe vormen van erkennen en waarderen in de wetenschap voorstaat. Geurts is halverwege januari 2022 aan de slag gegaan aan de VU.

NS-publieksprijs

Schrijver en VU-student Lale Gül heeft de NS-publieksprijs 2021 gewonnen voor haar boek Ik ga leven. In haar boek, dat bijna een derde van de stemmen kreeg, beschrijft Gül het opgroeien in een conservatief-islamitisch migrantenmilieu in de Amsterdamse Kolenkitbuurt en haar gevecht om daaruit te breken.