Voorwoord College van Bestuur

Het jaar 2024 stond voor de Vrije Universiteit Amsterdam in het teken van verandering, vooruitgang en verbinding. Met het jaarthema ‘hoop’ als leidraad – dat centraal stond bij zowel de opening van het academisch jaar als de Dies Natalis – zochten we naar manieren om onze rol als universiteit te versterken in een tijd vol uitdagingen. De bezuinigingen op het hoger onderwijs en de ontwikkelingen rondom de Wet Internationalisering in Balans vragen om een doordachte koers en een blijvende inzet voor toegankelijk, inclusief en toekomstbestendig onderwijs en onderzoek.

In 2024 rondden we het laatste jaar van het veranderprogramma VUture af, een traject waarin we gericht hebben gewerkt aan een sterkere, wendbare organisatie. Tegelijkertijd bereidden we ons voor op een belangrijke transitie: de samenvoeging van de Faculteiten der Religie en Theologie, Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen. Vanaf 1 april 2025 gaan zij gezamenlijk verder als de Faculteit der Sociale en Geesteswetenschappen, waarmee we onze interdisciplinaire samenwerking en maatschappelijke impact verder versterken.

Onze maatschappelijke rol en missie blijft een drijvende kracht in alles wat we doen. Zo ontvingen we de Green Gown Award voor ons fossielvrije onderzoeksbeleid; een erkenning voor onze internationale impact op verduurzaming. Ook op het gebied van ondernemerschap boekten we resultaten: het aantal start-ups bij DLab groeide in 2024 aanzienlijk, met 77 nieuwe projecten en 4 miljoen euro aan funding. Binnen de gezondheidszorg bundelden we onze krachten met Amsterdam UMC in initiatieven zoals het AI Health Equity Lab, waar wetenschappelijke kennis en zorginnovatie samenkomen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

We kijken ook met trots terug op een recordaantal onderwijsonderscheidingen voor onze docenten, die eens te meer de kwaliteit en toewijding van ons onderwijs lieten zien. In het onderzoek zagen we een sterke stijging in het aantal toegekende onderzoeksbeurzen en groei in onze inzet op strategische consortia. 

Deze zomer schitterden maar liefst dertig VU-studenten en alumni op het wereldtoneel: 26 bij de Olympische Spelen en vier bij de Paralympics. Een topprestatie, mogelijk gemaakt door jaren van toewijding – en dat naast studie of werk. Daar zijn we ontzettend trots op. Het onderstreept ook wat we belangrijk vinden aan de VU: ruimte om je talenten te ontwikkelen, op meerdere fronten.

Daarnaast was er in 2024 veel aandacht voor dialoog en sociale veiligheid binnen onze universiteit. In een tijd van toenemende polarisatie is het belangrijk om ruimte te bieden voor open gesprekken en het delen van verschillende perspectieven. Via diverse dialooginitiatieven en door te blijven investeren in sociale veiligheid, versterken we onze academische gemeenschap waarin medewerkers en studenten zich gehoord, gerespecteerd en veilig voelen.  

Over 2024 heeft de VU een negatief financieel resultaat behaald van € 7,0m. Het negatieve resultaat wordt grotendeels veroorzaakt door incidentele posten.  De veranderende financiële dynamiek zorgt ervoor dat het financieel meerjarenperspectief van de VU is versoberd. Wij zijn, na een periode van (verwachte) groei van studentenaantallen en meevallende  exploitatieresultaten, genoodzaakt tot het treffen van bijsturingsmaatregelen om de VU, in meerjarig perspectief, financieel  gezond te houden. Daarbij is de inzet de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en valorisatie in stand te houden om zo de continuïteit van de VU ook voor de langere termijn te borgen.                                                                                              

2025 zal een uitdaging worden, omdat we het minder financiële middelen moeten doen. We zien dit echter ook als een kans om onze organisatie te versterken. Daarbij blijven we vasthouden aan onze strategie, nemen maatregelen om onze financiën te stabiliseren en duurzame oplossingen te vinden. Onze inzet is erop gericht een balans te vinden tussen het versterken van onderwijs en onderzoek en beheersbaar houden van de werkdruk van onze medewerkers Dit vraagt flexibiliteit en zal tegelijkertijd soms ook vragen om moeilijke en pijnlijke keuzes. Omdat, we in een periode van krimp niet alles in stand kunnen houden zoals we dat nu zijn gewend.

De veranderingen en uitdagingen die ons te wachten staan, zullen de koers van de VU in de komende jaren beïnvloeden. Toch blijven we als universiteit, als VU-gemeenschap, met vertrouwen en hoop bouwen aan de toekomst. Samen werken we elke dag aan de kern van wie we zijn: vrijdenkend en maatschappelijk betrokken, met onderwijs dat talenten ontwikkelt, onderzoek dat grenzen verlegt en kennis die impact maakt. Gedreven door samenwerking en verbinding richten we ons op de grote vragen van nu, en van de toekomst.

Het College van Bestuur
Margrethe Jonkman, Jeroen Geurts en Marcel Nollen