Bedrijfsvoering

Om onze ambities voor onderwijs, onderzoek en valorisatie waar te maken, hebben we voorzieningen en ondersteunende processen van hoge kwaliteit nodig, die goed aansluiten bij de behoeften van studenten, docenten, onderzoekers en VU-ondernemers. In deze paragraaf leest u wat wij in 2024 hebben gedaan om onze bedrijfsvoering zo effectief, efficiënt en duurzaam mogelijk te maken, en van de campus een prettige plek te maken voor alle gebruikers.

Ontwikkelingen op de campus

Om ruimteschaarste te ondervangen, maken we effectiever gebruik van onze ruimten. Voor onderwijs benutten we het ‘vijfde blok’ steeds meer: lesuren aan het eind van de middag en het begin van de avond. Ook benutten we laboratoria steeds efficiënter door onderzoekers labruimte in gebruik te geven voor de duur van het onderzoek, in plaats van een ‘lab voor het leven’. In de kantooromgeving benutten we de ruimte beter dankzij een herschikkingsprogramma en door flexibele, aan activiteiten gerelateerde concepten.

De herschikking was ook nodig om onderdelen uit het W&N-gebouw elders op de campus een plek te geven. In 2024 hebben we de sloop van het W&N-gebouw succesvol aanbesteed en in het eerste kwartaal van 2025 zijn de (voorbereidende) sloopwerkzaamheden gestart.

We hebben in 2024 afspraken gemaakt over het ontwerp, de erfpacht en de huur van het Matrix Innovation Center (lees meer hierover onder het kopje Matrix Innovation Center in paragraaf 5). Ook hebben we het terrein hiervoor bouwrijp gemaakt. Dit gebouw komt op de VU-campus, maar is geen eigendom van de VU. Wel is de VU grondeigenaar en worden wij een van de grotere huurders in het pand. De bouw start in 2025 en is klaar in 2027.

Een belangrijke mijlpaal was de oplevering van het Onderzoeksgebouw VU in januari 2024. In het eerste halfjaar hebben we dit gebouw afgebouwd. Daarna zijn de verhuizingen van de betrokken onderdelen van de Faculteit der Bètawetenschappen begonnen. Parallel daaraan gingen we door met afbouwen. Dat traject verloopt volgens planning. In financieel opzicht was dit project een forse uitdaging door prijsstijgingen in de bouwmarkt door onder meer inflatie, personele schaarste en hogere materiaalprijzen.

In onze hele vastgoedportefeuille zien we het effect van de schaarste aan materiaal en personeel in de bouw. Om de huisvestingslasten te beperken, hebben we in 2024 een plan uitgewerkt om gebouwen op meer momenten te sluiten. Het is namelijk niet efficiënt om alle gebouwen ’s avonds en in het weekend open te houden. Sluiting tijdens dalmomenten is duurzaam en vergt minder inzet van personeel en dienstverlening. Op langere termijn willen we naar een compacte, intensief gebruikte campus en gebouwportefeuille.

Bij de verhuizing naar het nieuwe Onderzoeksgebouw VU hebben we ook de dienstverlening aangepast, met oog voor duurzaamheid. We hebben bijvoorbeeld de kans aangegrepen om in dit gebouw afval beter te scheiden bij de bron, volgens onze visie op afval. Voor de inrichting hergebruikten we deels (soms opgeknapt) meubilair en materialen uit het W&N-gebouw. Dit waren andere belangrijke ontwikkelingen en resultaten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit op de VU in 2024:

  • We hebben het Energiemasterplan – waarmee we de energietransitie op de VU Campus vorm geven – uitgewerkt in een implementatieplan. Dit implementatieplan ronden we in 2025 af. In onze lopende projecten krijgt deze transitie ook al vorm. Zo heeft het Onderzoeksgebouw VU gasloze verwarming door warmte-koudeopslag. Dit draagt bij aan onze ambitie van een gasvrije campus in 2040.

  • Energiesystemen in onze andere gebouwen hebben we geoptimaliseerd, zodat ze minder energie gebruiken.

  • 100 procent van de ingekochte elektriciteit werd opgewekt door wind.

  • We hebben het vergroende Campusplein opgeleverd, deels met herplante bomen van achter het W&N-gebouw. Niet alleen biedt het gebruikers een prettige groene omgeving, het vermindert ook de hittestress in de buurt en zorgt voor een betere waterkringloop en minder wateroverlast.

  • In 2020 hebben we een routekaart opgesteld om de klimaatdoelen in het akkoord van Parijs te halen. Duurzaamheidsmaatregelen daaruit hebben we in 2024 verwerkt in onze meerjarenonderhoudsplanning. Bij veel van ons vervangingsonderhoud kiezen we daarmee gelijk voor duurzamere oplossingen.

  • Met alle Nederlandse universiteiten werken we aan een herijking van de sectorale routekaart om de klimaatdoelen van Parijs te halen. De VU is een van de vier universiteiten die dit samenwerkingsverband vertegenwoordigen in gesprekken met de overheid.

  • De VU stond op de derde plaats van alle universiteiten in de SustainaBUL-ranglijst van voor duurzaamheid van onderwijsinstellingen, en op de vierde plaats met de hogescholen meegerekend.

  • We hebben het catering- en restaurantaanbod op onze campus primair plantaardig gemaakt. Daarbij hebben we de voorwaarden voor banqueting aangepast om verspilling tegen te gaan.

Verkenning voor de integratie van drie faculteiten

In 2023 heeft het CvB besloten om de mogelijkheid te verkennen om drie faculteiten te integreren: de Faculteit Religie en Theologie (FRT), de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW) en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW). In 2024 heeft het CvB het voorgenomen besluit genomen om de fusie op 1 januari 2025 te laten starten. Op advies van de ondernemingsraad heeft het CvB besloten de start te verschuiven naar 1 april 2025. Ook heeft het CvB afgesproken om tot die tijd samen met de decentrale medezeggenschap en de aanstaande decaan en directeur Bedrijfsvoering te kijken naar het faculteitsreglement, de harmonisatieagenda en de vormgeving van de medezeggenschap van de nieuwe faculteit. Eind 2024 zijn ook de gesprekken met de faculteiten begonnen over wat integratie betekent voor de huisvesting: biedt het voordelen om de faculteiten samen te huisvesten? Dat onderzoeken we verder in 2025.

Cultuur op de campus

Met de manier waarop wij onze campus inrichten, dragen we bij aan de sociale campus, zie paragraaf 2 Zo vergroot het nieuwe, groene Campusplein de levendigheid van de campus. Het diende bijvoorbeeld als festivalterrein voor ons jaarlijkse zomerfestival Déjà VU, dat goed werd bezocht. Eind 2024 hebben we maatregelen genomen om de cultuurbeleving en sfeer in het Nieuwe Universiteitsgebouw te versterken. Ook hebben we met Sportcentrum VU een plan uitgewerkt om de buitensportmogelijkheden op het Campusplein uit te breiden met een calisthenicsveld voor buitenfitness.

De campus biedt ook ruimte voor debat. Ons dialoog- en debatcentrum 3D programmeert op jaarbasis 25 inhoudelijke programma’s en is vier avonden per week open voor studenten. 3D ontvangt jaarlijks rond de 4000 bezoekers.

Diverse periodes met protest op de campus vergden in 2024 veel extra inzet van de teams die zich bezighouden met de beveiliging, veiligheid en logistiek op de campus. Zij hebben zich ingespannen om protesten op een goede wijze toe te staan en tegelijk de campus en gebouwen veilig te houden en onderwijs, onderzoek en de dagelijkse logistiek te laten doorgaan.