Arbeidsomstandigheden: arbodienst en preventie

In deze paragraaf leest u hoe wij met onze arbodienst en preventie zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers.

Onze arbodienst

De interne gecertificeerde arbodienst werkt met individuele medewerkers aan een vitale en veilige VU. Preventie staat aan de basis van gezond en veilig werken. Onze preventiedoelstelling hebben we vertaald naar beleid voor arbeidsomstandigheden, (integrale) veiligheid en duurzame inzetbaarheid. De jaarlijkse externe audit van DNV bevestigde in 2024 dat onze arbodienst ruimschoots voldoet aan de kwaliteitsdoelstellingen om adequate (interne) arbozorg te verlenen in overeenstemming met het Certificatieschema Arbodiensten.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Om een goed werkklimaat te bevorderen, hebben we in 2024 diverse risico-inventarisaties en -evaluaties uitgevoerd. Daarbij hadden we structureel aandacht voor de thema’s werkdruk, psychosociale arbeidsbelasting, sociale veiligheid, werkomgeving, hybride werken en de brandveiligheid van onze gebouwen. De arboadviseurs hebben naast individuele werkplekadviezen ook voor enkele teams groepsvoorlichting over beeldschermwerk gegeven.

Veiligheid en gezondheid

De geoefendheid van de bedrijfshulpverlening bleef op peil door onder andere (her)scholing van medewerkers, kortdurende ontruimingsoefeningen en oefeningen in een oefencentrum.

Verder heeft het CvB het geactualiseerde VU Beleidskader Veiligheid en Gezondheid vastgesteld.

Werkdruk en werkstress

Werkdruk die leidt tot werkstress, is in de academische wereld een structureel probleem. De wens om werkdruk en werkstress beheersbaar te maken, komt dan ook terug in ons strategisch beleid. Wij scheppen een kader om werkdruk zo goed mogelijk te beheersen en een sociaal veilige omgeving te creëren voor al onze medewerkers en studenten. Een voorbeeld daarvan is dat we de psychosociale arbeidsbelasting frequenter monitoren. Eenheden die begeleiding nodig hadden om de werkdruk aan te pakken, konden een beroep doen op een A&O-deskundige van de Arbodienst.

In mei 2024 heeft de Arbeidsinspectie de bevindingen en onderzoeksresultaten gepubliceerd van een onderzoek bij alle universiteiten naar psychosociale arbeidsbelasting. Uit de rapportage blijkt dat er sprake is van een landelijke negatieve trend op het gebied van werkdruk en ongewenst gedrag. Ook aan de VU is dit terug te zien. De VU zet zich daarom in om de compliance op het gebied van beheersmaatregelen te vergroten. Nadat we alle rapportages intern hebben besproken, zijn alle decanen en directeuren op de hoogte gebracht van de praktische maatregelen die de eenheden nemen.

Ziekteverzuim

Eind 2024 bedroeg het ziekteverzuimpercentage van de VU (inclusief het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) als geheel 3,6 procent. Dit is iets lager dan het verzuimpercentage van eind 2023 (3,8 procent). Bij de diensten heeft het verzuim meer uiteenlopende oorzaken dan bij de faculteiten. De problematiek en arbeidsomstandigheden verschillen per dienst en er zijn veel soorten werkzaamheden, vaak met minder regelmogelijkheden voor de medewerker dan bij de faculteiten.

Op onze website beschrijven we hoe de VU-bedrijfsarts medewerkers ondersteunt.

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Bedrijfsmaatschappelijk werk (bmw) biedt medewerkers kortdurende begeleiding bij werkgerelateerde problemen en privéproblemen die van invloed zijn op het werk. Bmw adviseert bedrijfsartsen en (humanresources)management hierover. Bmw gaf ook stresshanteringsseminars voor medewerkers en leidinggevenden.

Promovendipsycholoog

De VU heeft een promovendipsycholoog in dienst om promovendi te begeleiden met milde psychische klachten. Ongeveer twee derde van de promovendi die zich meldden, is afkomstig uit het buitenland. Verreweg de meesten meldden zich aan vanwege werkgerelateerde problematiek.