Onze speerpunten

Drie speerpunten geven richting aan ons handelen: duurzaam, ondernemend en divers. Wat hebben we in 2024 bereikt op deze gebieden? Dat leest u in deze paragraaf.

Duurzaam

  • Sinds april 2024 werken we met een kader voor fossielvrij onderzoek. Hiervoor hebben we internationale erkenning gekregen met de Green Gown Award. Meer over fossielvrij onderzoek leest u in paragraaf 2 onder het kopje Reputatie en impact.

  • We hebben in samenwerking met het Centre for Teaching & Learning (CTL) een docentencursus ontwikkeld over hoe je het brede thema duurzaamheid verwerkt in je eigen onderwijs, en hebben een onderwijsinnovatiebeurs uitgegeven voor duurzamer onderwijs. Verder hebben we een analyse gemaakt van duurzaamheid in de VU-onderwijsportefeuille en hebben we de Sustainability Education Hub opgezet, waarin tientallen docenten ervaringen uitwisselen met manieren om duurzaamheid te integreren in het eigen onderwijs.

  • De VU ondertekende het Aurora Common Footprint Reduction Plan, trof de voorbereidingen op de Corporate Sustainability Reporting Directive-rapportage, analyseerde de CO2-uitstoot van de organisatie (18.546 ton) en zette de volgende stap gezet in de ontwikkeling van een integraal CO2-reductieplan, dat medio 2025 wordt afgerond. Meer over de inspanningen op de campus leest u in paragraaf 6.

  • We hebben tien Green Teams met tientallen Green Ambassadors aangesteld die binnen de verschillende eenheden werken aan duurzaamheid. Op 10 oktober organiseerde het Sustainability Office de dag van de Duurzaamheid, met overdag een duurzaamheidsmarkt voor alle medewerkers en studenten, en ’s avonds een inhoudelijk programma, waar Faiza Oulahsen, voormalig programmadirecteur bij Greenpeace Nederland, vertelde over haar ervaring als activist.

  • De VU heeft de voorzittersrol op zich genomen van het United Nations Sustainable Development Solutions Network (UNSDSN). Meer daarover leest u in paragraaf 5 onder het kopje Strategische samenwerking.

  • Het Amsterdam Sustainability Instituut van de VU heeft een podcastserie uitgebracht over de klimaatcrisis: Climate Breakdown Podcast – Vrije Universiteit Amsterdam. Dr. Ma. Marilou Ibita werd de nieuwe Fellow of the Anthropocene, we vormden een onderzoekscluster over Arctic Change en we gaven vier seed money grants (vroeg startkapitaal) uit voor interfacultaire onderzoeksprojecten. Drie voorgaande seed money-projecten kregen externe follow-upfinanciering, bijvoorbeeld voor de oprichting van het consortium ‘EXTRA’.

Ondernemend

We werken aan een sterk ecosysteem voor ondernemerschap op de VU campus, met de juiste voorzieningen en ondersteuning, voor en met studenten en wetenschappers. We zien dat ondernemende VU-studenten en -onderzoekers elkaar vinden en dat we ons ecosysteem goed verbinden met partners buiten de VU. Onze mentorpool voor ondernemerschap is bijvoorbeeld gegroeid naar 93 leden, waarvan 70 procent alumni.

De interesse onder studenten voor ondernemerschap is groot: in 2024 hebben 1200 studenten een tour gevolgd door Demonstrator Lab (DLab) en/of StartHub. Gemiddeld zijn er 8 nieuwe projecten per maand gestart bij DLab. VU-start-ups hebben in 2024 ongeveer 4 miljoen euro funding gekregen. Start-ups van DLab, StartHub en Amsterdam Venture Studios (AVS) hebben prijzen gewonnen of in de finale gestaan bij evenementen als PitchXL, Philips Innovation Award, Stage 2 in Berlijn en Hello Tomorrow. En VU-wetenschappers en -studenten hebben in 2024 voor meer dan 1,5 miljoen euro aan financiering binnengehaald voor hun ondernemerschapsprojecten. In hoofdstuk 5 Valorisatie en impact gaan we uitgebreid in op het ondernemerschap op de VU.

Divers

Om onze leer- en werkomgeving steeds diverser, inclusiever en toegankelijker te maken, werken onze faculteiten en diensten met decentrale Diversity Officers en hebben we een centraal Diversity Office. In 2024 onderging het Diversity Office een aantal organisatorische veranderingen. Het team werd als afdeling ondergebracht bij de Dienst Universiteitsbibliotheek (UB).

Het Diversity Office voert de VU-brede diversiteitsstrategie uit. Het werkt bijvoorbeeld op het gebied van hrm aan onderzoek over inclusief werkgeverschap en bouwt een toolbox om de diversiteitsstrategie goed te implementeren in alle eenheden.

Verder hebben we in 2024 acties uitgevoerd binnen het Actieplan Kleurrijke Staf, waarmee we planmatig inclusief te werk te gaan bij de werving en selectie van personeel. Zo was Diversity Office meermaals actief betrokken bij het werven van nieuw personeel volgens het Actieplan. We werken hierbij aan een beter gevoel van belonging (thuisgevoel).

Om het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de VU te vergroten en de aandacht te vestigen op de loopbaan van vrouwelijke wetenschappers hebben we in 2024 een nieuwe ronde in het Fenna Diemer Lindeboom-leerstoelprogramma georganiseerd. Het percentage vrouwelijke hoogleraren was eind 2024 31 procent. In 2025 streven we naar 35 procent. Het percentage vrouwelijke hoogleraren dat werkzaam is aan de Nederlandse universiteiten, bedroeg eind 2023 28,7 procent (bron: Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2024).

Verder heeft er een beloningsonderzoek plaatsgevonden naar mogelijke salarisverschillen tussen vrouwelijk en mannelijk wetenschappelijk personeel. Het onderzoek, dat voortbouwt op een eerdere analyse uit 2017, laat zien dat de salarisverschillen kleiner zijn geworden. De verschillen variëren per faculteit. De komende tijd analyseren we de salarisverschillen dan ook per faculteit en waar nodig corrigeren we ze. We herhalen het salarisonderzoek elke drie jaar om de voortgang te blijven volgen en waar nodig het beleid verder aan te scherpen om verschil in salariëring tegen te gaan.

Het Diversity Office richt zich op de domeinen onderwijs, onderzoek en een inclusieve campusgemeenschap. Op het gebied van onderwijs heeft het Diversity Office in samenwerking met de dienst Student- en Onderwijszaken het programma en advies van het meerjarig project Studeren met een functiebeperking opgeleverd. Hoe maken we bijvoorbeeld tentaminering, practica, stages en veldwerk nog toegankelijker voor studenten met een functiebeperking? Het uitgebreide advies geeft een scala aan aanbevelingen voor docenten, opleidingsdirecteuren en andere belanghebbenden om het onderwijs zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Daarnaast hebben we gewerkt aan maatwerkoplossingen: het aanbod van voorzieningen voor studenten met een ondersteuningsbehoefte is uitgebreid.