De ontwikkeling en het welzijn van docenten versterken

We werken aan een ambitieuze cultuur waarin docenten uitdagend onderwijs geven en zich blijven ontwikkelen. Daarbij streven we naar een hechte onderwijsgemeenschap waarin docenten en onderwijsondersteuners werkplezier, erkenning en waardering, en minder werkdruk ervaren. De belangrijkste onderwerpen waaraan we in 2024 aandacht besteedden in dit kader, beschrijven we in deze paragraaf.

Een slimmer academisch jaar

In 2024 namen we deel aan drie pilots van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om het academisch jaar slimmer in te richten en zo de werkdruk voor docenten, onderzoekers en studenten te verlichten:

  1. Innovatieve toetsmethoden
    We onderzoeken innovatieve toetsmethoden die de summatieve toetsdruk verminderen. Summatieve toetsen meten de leerprestaties aan de hand van vastgestelde normen. Veel summatieve toetsing zorgt voor een hoge werkdruk bij docenten: een toets ontwerpen is een tijdrovende aangelegenheid vanwege de hoge kwaliteitseisen die ervoor gelden. Voor studenten is veel summatieve toetsing stressvol. Een innovatieve toetsmethode die we onderzoeken, is programmatisch toetsen. Dat is een manier om het leerproces continu en integraal te beoordelen. Zie ook onder het kopje Toetskwaliteit verbeteren in paragraaf 3.1. Ook bekijken we hoe we begeleiding en evaluatie effectiever buiten de universiteit kunnen organiseren, zoals via stages of werkveldopdrachten.

  2. Herstructurering curriculum Faculteit der Sociale Wetenschappen
    Bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen herstructureren we het curriculum, om de werklast evenwichtiger te verdelen over het academisch jaar.

  3. Integrale pilot
    We onderzoeken hoe we het academisch jaar over het algemeen kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door studenten ruimte te bieden om datgene te leren wat er voor hen toe doet. Ook vergelijken we de academische kalenders van universiteiten over de hele wereld, om knelpunten en kansen op te sporen. Dit heeft geleid tot publicatie van het onderzoeksrapport Hoe korter, hoe beter? Jaarkalenderverkorting en werkdrukvermindering integraal benaderd. De adviezen uit dit rapport bieden inspiratie voor verdere aanpassingen, bijvoorbeeld een andere inrichting van periode 3 en periode 6. Enkele opleidingen doen daarmee ervaring op.

Docenten verder professionaliseren

Voor docenten hebben we een aanbod waarmee ze continu kunnen werken aan hun professionalisering; zie figuur 3.1. Docenten van alle faculteiten hebben hiervan gebruikgemaakt in 2024. In 2024 behaalden 247 docenten de Basis Kwalificatie Onderwijs, 56 docenten de Senior Kwalificatie Onderwijs en 12 deelnemers rondden de Leergang Onderwijskundig Leiderschap af met een certificaat. Daarnaast bieden we onze docenten teamtrainingen op maat, intervisie, begeleiding bij het curriculumontwerp en evenementen om kennis te delen, zoals de Onderwijsdag en de VU EDtech Day. Jaarlijks organiseren we de VU Education Day. In 2024 stond deze in het teken van onze nieuwe toetsvisie en reikten we de onderwijsprijzen uit. Deze dag trok zo'n 330 bezoekers. Ook delen we kennis via de VU EduNews & Stories-nieuwsbrief, die elke twee weken meer dan 5500 lezers bereikt. Zo werken we aan een hechte onderwijsgemeenschap.

Figuur 3.1 Professionaliseringsaanbod