Wetenschappelijke integriteit
We werken aan een academische omgeving waarin de normen voor goede onderzoekspraktijken worden nageleefd. Wij geloven er namelijk in dat je een goede onderzoekscultuur creëert door ethische principes en integriteit in alle aspecten van wetenschappelijk onderzoek te benadrukken. Voor het vertrouwen in de wetenschap is het van essentieel belang dat onderzoek plaatsvindt volgens de integriteitscodes die we in Nederland hebben vastgesteld.
Elke faculteit heeft een coördinator Wetenschappelijke Integriteit. Samen vormen zij het Netwerk Wetenschappelijke Integriteit Coördinatie (NWIC). Het NWIC heeft als doel een open, veilige en integere onderzoekscultuur te bevorderen. Universiteiten moeten voldoen aan 21 zorgplichten om wetenschappelijke integriteit te waarborgen. Om deze zorgplichten uit te werken, hebben we beleid ontwikkeld, zodat de faculteiten onder andere via het NWIC onderling best practices kunnen uitwisselen. Het netwerk heeft het onderwerp wetenschappelijke integriteit breed onder de aandacht gebracht, ook in relatie tot open science, researchdatamanagement, sociale veiligheid en kennisveiligheid (zie paragraaf 6 Integrale veiligheid voor informatie over sociale veiligheid en kennisveiligheid). Samen met Amsterdam UMC hebben we een pilotonderzoek gedaan naar de relatie tussen sociale veiligheid en wetenschappelijke integriteit.
In 2024 hebben we het NWIC geëvalueerd. We hebben besloten dat de portefeuillehouders Onderzoek van de faculteiten de rol van coördinator Wetenschappelijke Integriteit overnemen. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de onderzoeksomgeving van hun faculteit en hebben daar een completer beeld van. Ze nemen ook deel aan het VU-onderzoeksoverleg. Hiermee is wetenschappelijke integriteit als principe dat voortdurend aandacht verdient, beter verankerd in de organisatie.