Promovendibeleid

Wij vinden het belangrijk dat promovendi zich thuis voelen op de VU, goede begeleiding krijgen en binnen de gestelde termijn een mooi proefschrift kunnen afleveren. Om dat te bevorderen, hebben we in 2024 onder meer het volgende ondernomen:

  • We hebben vier keer een Meet the Beadle-bijeenkomst georganiseerd voor promovendi die bijna gaan promoveren. De pedel laat dan zien hoe de dag van de promotie verloopt. De interesse hiervoor was groot, met zo’n 50 promovendi per bijeenkomst.

  • Op 1 september 2024 is een universiteitsbreed beleidskader voor internationale beurspromovendi in werking getreden. Dit schept duidelijkheid over de verloop van het promotietraject, de wederzijdse verwachtingen van promovendus en begeleider en de hoogte van de beurs. Ook waarborgt dit kader de toegang tot onderzoeksfaciliteiten en de inbedding van de promovendus in de VU-gemeenschap. Hierdoor is het verschil tussen beurspromovendi en promovendi met een VU-dienstverband kleiner geworden.

  • We hebben in 2024 een netwerk van PhD-candidate advisors opgericht. PhD-candidate advisors zijn vertrouwenspersonen en belangenbehartigers van promovendi. Er waren vier bijeenkomsten, waarin zij ervaringen en best practices uitwisselden en in kaart brachten welke competenties zij nog willen ontwikkelen. Het CTL heeft hiervoor een training ontwikkeld.

  • We hebben een begin gemaakt met beleid voor tarieven voor promovendi: we onderzoeken welke criteria voor vrijstelling we VU-breed willen hanteren en hoe we extra inkomsten kunnen benutten om externe promovendi bij de VU te betrekken. De faculteiten bepalen zelf de hoogte van de tarieven voor promovendi.

  • Om het promotierendement te verbeteren, maken faculteiten afspraken over de eindtermen. Daarbij beperken ze de hoeveelheid artikelen die een promovendus oplevert en het aantal pagina’s dat een proefschrift telt. Hierover maken promovendi en hun begeleiders voorafgaand aan het promotietraject afspraken. Dit helpt promovendi om hun promotietraject op tijd af te ronden en hierdoor kunnen we de begeleidingstijd efficiënter inzetten. Dit project loopt door in 2025.