Onze onderzoeksstrategie

In 2024 hebben we onze onderzoeksstrategie vastgesteld en is de implementatie ervan gestart. Onze ambities op het gebied van Erkennen & Waarderen, A Broader Mind, Open Science en Team Science verbinden we in vier programma’s. Hiermee reageren we ook op externe ontwikkelingen die ons beïnvloeden, zoals de toenemende complexiteit van maatschappelijke vraagstukken en de internationale competitie om talent. Het gaat om:

  1. Talenten in teams, om interdisciplinair en transdisciplinair onderzoek te bevorderen. Dit sluit aan bij erkennen en waarderen; zie paragraaf 6 Onze medewerkers;

  2. Dynamische netwerken, waarin de juiste partners samenkomen om te werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen;

  3. Research support, voor flexibele en integrale ondersteuning van onderzoekers;

  4. Transparantie en reputatie, om de VU te presenteren als betrouwbare onderzoekspartner die openstaat voor samenwerking.

Kick-off en monitoring

In april 2024 hebben we een kick-offworkshop georganiseerd om de onderzoeksstrategie voor wetenschappers tot leven te brengen en in november was er een follow-upworkshop. Deelnemers hebben gereflecteerd op hun eigen binding met de onderzoeksstrategie, zijn geïnspireerd door ervaringen van VU-collega’s en hebben in een dialoogsessie besproken welke blokkades zij tegenkomen en welke enablers zij identificeren.

De wetenschappers van het Athena Instituut van de VU onderzoeken met reflexieve monitoring of en hoe de verandering in houding en gedrag plaatsvindt. Met hun onderzoek helpen zij ons om de koers van de strategie te wijzigen als dat nodig is. In 2025 verwerken we de eerste bevindingen van de onderzoeksstrategie in de doelstellingen van het nieuwe instellingsplan.

Internationale ontwikkelingen

In 2024 ondertekende de VU als medeopsteller de Barcelona Declaration on Open Research Information. In onze werkzaamheden maken we namelijk veel gebruik van metadata over onderzoekers, publicaties, onderzoekssoftware, onderzoeksdata, kennisinstellingen en onderzoeksondersteunende organisaties. Om op een verantwoorde en eerlijke manier met deze onderzoeksinformatie om te gaan, is het van belang om open en transparant te werk te gaan. De VU was deze weg al ingeslagen, onder meer door in analyses van de impact van onderzoek standaard gebruik te maken van open alternatieven als OpenAlex en OpenAire. Dit sluit ook aan bij de doelstellingen van de internationale Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) (new window), waartoe de VU ook behoort en waarvoor we in 2024 een actieplan aanleverden. Een onderdeel hiervan is deelname aan de CoARA-werkgroep Towards Open Infrastructures for Responsible Research Assessment. Het kader van CoARA is leidend in de gesprekken die we met faculteiten voeren over wat goed onderzoek is en hoe we dat onderzoek verantwoord evalueren.