Onze strategische ambities
In de Strategie VU 2020-2025 beschrijven we negen strategische ambities. In deze paragraaf belichten we de resultaten in 2024 voor de vier organisatiebrede ambities: digitalisering, reputatie en impact, sociale campus en een leven lang ontwikkelen. De resultaten voor de overige strategische ambities zijn verweven in de hoofdstukken over onze kerntaken onderwijs, onderzoek & valorisatie en impact.
Digitalisering
Een belangrijke stap in 2024 was de hernieuwing van ons studentinformatie-systeem, waarin alle informatie over onze studenten en opleidingen wordt vastgelegd. Hierdoor kunnen we dit systeem de komende jaren blijven gebruiken.
We hebben het aantal plekken voor digitaal toetsen uitgebreid.
We hebben veel aandacht besteed aan de kansen en uitdagingen van kunstmatige intelligentie. Zo hebben we er een visie uitgewerkt op het gebruik van AI in het onderwijs en heeft de VU-UvA Task Force AI advies gegeven over het uitvoeren van experimenten, kennisopbouw en ondersteuning bij het gebruik binnen AI. Dit advies hebben we vertaald naar een implementatieplan. Eind 2024 zijn we ook gestart met de opzet van het AI Competence Netwerk, waarmee we domeinoverstijgende multidisciplinaire dienstverlening rondom AI inrichten. Dit netwerk gaat voor de zomer van 2025 van start en biedt ondersteuning en advies op de vlakken beleid, experimenten en innovatie, gebruik en kennisopbouw, en borging.
-
Om te voldoen aan de Archiefwet en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben we een digitale archiefoplossing nodig. In 2024 hebben we een marktverkenning uitgevoerd. Op basis daarvan doen we in 2025 een aanbesteding.
-
We hebben OnStage in gebruik genomen, een digitaal systeem voor de ondersteuning van eindwerken, zoals scripties en stages. Hierin richten we de trajecten in voor eindwerken, met onder meer deadlines en feedbackmomenten, en kunnen studenten documenten uploaden. Studenten en docenten houden zo goed overzicht over het proces.
-
We hebben een significante vooruitgang van het volwassenheidsniveau van onze informatiebeveiliging gerealiseerd. In het SURF-assessment is onze score gestegen van 1,9 in 2023 naar 2,7 in 2024 op een schaal van 1 tot 5.
-
We hebben een aanbesteding gedaan voor een nieuw systeem voor customer relationship management (crm). Het nieuwe systeem (Microsoft Dynamics) nemen we in 2025 in gebruik.
Reputatie en impact
Wij willen een toonaangevende universiteit zijn die samenwerkt met de samenleving om een betere toekomst te creëren voor de mensheid en voor de planeet. Met het programma Reputatie & Impact hebben wij hard gewerkt om aan die ambitie bij te dragen. Een van de belangrijkste uitkomsten van het programma was dat het CvB in 2023 heeft aangekondigd om geen nieuwe onderzoekssamenwerkingen met bedrijven uit de fossiele-energiesector aan te gaan, tenzij deze bedrijven zich aantoonbaar binden aan het Klimaatakkoord van Parijs. In 2024 hebben we de dialoog rondom dit vraagstuk voortgezet. We hebben veelvuldig met diverse belanghebbenden gesproken tijdens sessies in samenwerking met debatcentrum De Balie.
Deze nieuwe koers vereist ook een kader met duidelijke criteria waaraan bedrijven in de fossiele-energiesector moeten voldoen om zich aantoonbaar te committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dit nieuwe kader fossielvrij onderzoek is sinds 9 april 2024 van kracht. We hebben een commissie ingesteld om nieuwe samenwerkingen te beoordelen.
Sociale campus
De campus is een plek waar mensen samenkomen, niet alleen om te studeren of werken, maar ook voor andere activiteiten. In 2024 is het campusplein volledig verbouwd. Het is een aantrekkelijke ruimte geworden met meer groen, meer mogelijkheden om samen buiten te zitten en om evenementen te organiseren. We experimenteren met mogelijkheden om de communicatie met studenten over evenementen te verbeteren.
De programmamakers op de campus hebben zich verenigd in een gilde. Zij zoeken elkaar op om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en hun programma’s te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan debatten en de programmering van de Griffioen.
Een leven lang ontwikkelen
De VU stimuleert dat mensen zich een leven lang blijven ontwikkelen (LLO). Daarom hebben wij een opleidingsaanbod voor professionals. De VU participeert in het subsidieprogramma LLO-Katalysator van het Nationaal Groeifonds. Dit is opgezet voor de ontwikkeling en groei van het aanbod aan professionals. Met deze subsidie hebben we in 2024 faculteiten ondersteund om het aanbod aan professionals te laten groeien en de organisatie daarvan te professionaliseren. We doen dat op verschillende manieren, onder andere in cocreatie met marktpartijen, en we maken incompanyopleidingen op maat voor klanten. Het LLO-office dat we in 2024 hebben opgericht, ondersteunt faculteiten om nieuwe LLO-opleidingen op te zetten en bestaande LLO-opleidingen goed te organiseren en promoten. We verbeteren de website en nemen een VU-breed crm in gebruik, waardoor we in 2025 meer datagedreven kunnen werken. Daarnaast hebben we opleidingen ontwikkeld waarmee docenten leren hun onderwijs toe te spitsen op de doelgroep van professionals. LLO krijgt bovendien een prominente plaats in het nieuwe instellingsplan voor de periode 2026-2030. Met scholarships maken we LLO-opleidingen toegankelijk voor mensen die zelf zo’n opleiding niet kunnen financieren. In 2024 zijn we begonnen met fondsenwerving voor deze scholarships.