Resultaten en Impact
De onderstaande resultaten hebben direct bijgedragen aan ons doel om een omgeving te bieden waar studenten, medewerkers en bezoekers zich veilig en thuis voelen. Deze resultaten anticiperen op de veranderingen in de universitaire omgeving.
VUture
Met het programma VUture werken we aan de verbetering van onze interne bedrijfsvoering, zodat de VU flexibeler en wendbaarder wordt. Daarbij zetten we specifiek in op deze punten.
-
Het verbeteren van de ondersteuning van het primaire proces van onderwijs, onderzoek en valorisatie;
-
Het terugdringen van de regeldruk en bureaucratie;
-
Het verbeteren van de VU-brede (strategische) sturing;
-
Gedrag en vaardigheden die passen bij onze ambitie en waarden.
In januari 2023 is gestart met een analysefase om scherp te krijgen waar de grootste problemen zitten en waar VUture zich op moet richten. Dat heeft geleid tot een hoofdontwerp bestaande uit 9 fundamentele problemen en 20 oplossingsrichtingen. Het ontwerp is in september voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Die kwam in december met een uitspraak. Daarna zijn vijf werkgroepen ingesteld die aan de slag gaan met de problemen en oplossingsrichtingen. De vijf werkgroepen zijn:
-
Werken aan gedrag en vaardigheden;
-
Verbeteren sturingscyclus;
-
Herinrichten en verbeteren VU-brede dienstverlening;
-
Oplossen van dagelijkse ergernissen;
-
Verhelderen van mandaten, rollen en verantwoordelijkheden.
In 2024 komen de werkgroepen met concrete acties om de problemen aan te pakken.
Campusontwikkeling en dienstverlening
In 2023 is het geactualiseerde Masterplan en Lange Termijn Huisvestingsplan (LTHP) vastgesteld door VU en Amsterdam UMC. Deze documenten geven richting aan het gebruik van de fysieke ruimte en de bedrijfsvoering op de campus. Vanwege de toenemende krapte op de campus namen we maatregelen die leiden tot een efficiënter gebruik van gebouwen en voorzieningen. Overige bestanddelen van onze langetermijnplannen zijn verschillende bouwprojecten, diverse dienstverleningsvisies, en vraagstukken rondom inclusie en de campus.
Ruimtegebruik
Op basis van het LTHP wordt gekeken hoe te komen tot een hogere benutting van ruimte. In het onderwijs is dit in 2023 onder meer gedaan door het zogeheten vijfde blok beter te realiseren. Hierdoor kunnen onderwijsruimten iedere dag één keer extra worden ingezet. Hiernaast hebben we het aantal toetsplekken uitgebreid door ook computer-, onderwijs- en sportzalen te gebruiken voor tentamens, naast de vaste toetszalen.
Voortgang campusontwikkeling
In 2023 boekten we een goede voorgang op onze bouwprojecten. De belangrijkste voorbeelden zijn:
-
We maakten vorderingen in het opleveren van het Onderzoeksgebouw VU. De ingebruikname is voorzien in de eerste acht maanden van 2024. Daarnaast was er voortgang in de voorbereidingen van de sloop van het Wis-en Natuurkunde-gebouw. Die voortgang zat onder meer in de planvorming en de aanbesteding van de sloopopdracht. De vleugels AB worden niet gesloopt: die worden gerenoveerd. De voorbereiding daarvan is in 2023 begonnen.
-
Het project om een vernieuwd, groen Campusplein te realiseren in het derde kwartaal van 2024 is na de zomer van 2023 gestart.
-
In het Hoofdgebouw zijn de studiezalen in de B-toren succesvol in gebruik genomen na renovatie. De toepassing van de Pleq-app maakt deze en de andere studieplekken op de campus ook nog eens beter vindbaar, doordat studenten kunnen zien waar op de campus studieplekken vrij zijn;
-
Veel kleinere en middelgrote projecten zijn in 2023 opgeleverd, zoals de nieuwe snijzalen in het gebouw Medische Faculteit en aanpassing van toiletten tot genderinclusieve voorzieningen (lees meer hierover verderop in dit hoofdstuk).
Deze acties hebben geleid tot een bijdrage aan vernieuwing van de campus, waarmee we invulling geven aan SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur.
Afvaloptimalisatie
In 2023 hebben we onze visie op afval doorontwikkeld. Ons doel is om minder grondstoffen te gebruiken en daarmee onze CO2-uitstoot te verminderen. Het beoogde resultaat is minder afval, betere scheiding van afval en een meer hoogwaardige verwerking van afval. De centrale speerpunten hierbij zijn Reduce, Re-use en Recycle. De komende jaren krijgt dit verder vorm, met als doel ‘zero waste’ in 2030. Hiermee geven we invulling aan SDG 13: Klimaatactie.
In 2023 hebben we de volgende acties ondernomen.
-
Samen met onze afvalverwerker zijn we het traject Zero Waste VU gestart. We hebben diverse afvalscans uitgevoerd, die inzicht bieden in de samenstelling van ons afval en die de basis vormen voor verdere plannen en uitvoering. Studenten en medewerkers namen deel aan de afvalscans zodat ze zich betrokken voelden en zich meer bewust werden van wat ze weggooien.
-
We hebben met verschillende leveranciers, de horeca en retailers op de campus afspraken gemaakt over de gescheiden inzameling van onder andere plastic, drankkartons, koffiedik, GFT en papier en karton.
-
We hebben onder andere de twaalf studiezalen in het Hoofdgebouw voorzien van nieuwe afvalbakken voor gescheiden inzameling. Nieuw is de inzameling van plastic en drankkartons. De komende tijd vindt dit op steeds grotere schaal plaats en zullen we meer locaties voorzien van nieuwe afvalbakken.
-
We voerden pilots uit voor de gescheiden inzameling van tissues. De pilots waren succesvol. Dat wil zeggen: er kwamen geen tissues in de reguliere afvalstroom en tissues bleken goed bruikbaar voor recycling. De inzameling van tissues gaat de komende tijd op grotere schaal plaatsvinden. De tissues worden verwerkt tot plafondplaten;
-
In het kader van een pilot van Statiegeld Nederland hebben we in het Hoofdgebouw VU een statiegeldmachine geplaatst. Medewerkers en studenten kunnen hier blikjes en flesjes inleveren en krijgen statiegeld retour of doneren dit aan een goed doel. Het doel van de pilot is om meer inzamelpunten te creëren en zodoende de VU-gemeenschap te stimuleren haar statiegeldverpakkingen in te leveren.
-
Sinds de zomer 2023 is er een wormenhotel aanwezig op het dak van het Hoofdgebouw. Koffieprut wordt hier omgezet in compost. Het wormenhotel is een initiatief van de studenten van Green Office VU.
Deze acties hebben ertoe geleid dat het scheidingspercentage is verhoogd. Het afval dat gescheiden wordt ingezameld, wordt gerecycled. Dat leidt tot hoogwaardige verwerking.
Single Use Plastics
Een specifieke afvalstroom die is afgenomen is die van Single Use Plastics (SUP’s, oftewel wegwerpplastic). Vooruitlopend op het definitieve verbod op SUP’s, zijn we als VU sinds juli 2023 gestopt met het aanbieden van wegwerpbekers bij de koffieautomaten. Hiermee besparen we ruim 1,5 miljoen wegwerpbekers per jaar. Het uitgangspunt is dat medewerkers en studenten hun eigen beker meenemen van huis of op de VU een herbruikbare beker kopen. Overige Single Use Plastics, bijvoorbeeld soep- of saladebakjes, zijn alleen nog tegen betaling te verkrijgen en voor consumptie to go. Hiermee geven we invulling aan SDG 13: Klimaatactie.
Er is continu overleg met onze cateraar en andere partners op de campus om het gebruik van SUP’s nog verder omlaag te brengen.
Pilot Peukenzee
Om peukenafval te verminderen op de campus, heeft de VU samen met de organisatie Peukenzee eind 2023 een pilot van een schoonmaakcampagne uitgevoerd. De organisatie Peukenzee minimaliseert sigarettenvervuiling tijdens evenementen, bij bedrijven en op straat. Het doel is om op een positieve manier bewustwording te creëren, zodat het niet langer maatschappelijk geaccepteerd wordt om sigarettenfilters en peuken op de grond te gooien.
Tijdens de pilot raapte de Green Office VU samen met studenten en medewerkers peuken rondom het campusterrein. Ook deelden we zakasbakken uit en plaatsten we een transparante peukenzuil. De reacties van de studenten op de zakasbakken zijn doorgaans positief; veel studenten geven aan dat zij iets dergelijks al langer nodig hadden.
Tijdens de schoonmaakcampagne is een totale hoeveelheid van 3,1 kg aan peuken verzameld. Dit zijn circa 15.500 sigaretten, die 124.000 liter water zouden hebben vervuild. Hiermee heeft de VU een positieve impact op het milieu geleverd. Daarnaast is ook bewustwording gecreëerd doordat de peukenrapers met rokers in gesprek gingen. Veel rokers zijn nu op de hoogte van de schade die een peuk kan aanrichten.
Inclusieve campus
De VU werkt actief aan een universiteit waarin iedereen zich gewaardeerd, welkom en thuis voelt. Om dat gevoel te versterken maakten we afgelopen jaar de onderstaande keuzes.
Genderinclusieve voorzieningen
In 2023 realiseerden we in elk gebouw één of meerdere genderinclusieve toiletten. Met deze voorzieningen bieden we een sanitaire omgeving voor studenten, medewerkers en bezoekers van verschillende genderidentiteiten. Daarnaast startten we 2023 een project om de grote toiletgroep op de begane grond in het Hoofdgebouw te verbouwen tot genderinclusieve voorziening. De verbouwde toiletten worden in 2024 opgeleverd. Om tot deze resultaten te komen hebben we VU Pride betrokken bij het project.
Met het realiseren van genderinclusieve voorzieningen geeft de VU invulling aan het VU-speerpunt divers. We doen als onderwijsinstelling recht aan de behoefte en wensen vanuit de verschillende doelgroepen binnen de universiteit en geven invulling aan SDG’s 5: gendergelijkheid en 10: ongelijkheid verminderen.
Gratis menstruatieproducten
In september hebben we op de VU-campus een succesvolle pilot uitgevoerd met gratis menstruatieproducten. Uit de evaluatie bleek dat er goed gebruik wordt gemaakt van de voorziening en dat de gebruikers tevreden zijn. De pilot heeft geleid tot:
-
Het tegengaan van menstruatiearmoede. Studenten hoeven zich minder gestrest en bezorgd te voelen over het beschikken over deze essentiële producten;
-
Het vergroten van de bewustwording rondom menstruatiearmoede.
Na de pilot is het aanbod van gratis menstruatieproducten naar andere gebouwen uitgebreid. Hiermee geven we invulling aan SDG 1: geen armoede.
Richtlijn Omgaan met alcohol op de VU
Vanuit het Nationaal Preventieakkoord (gericht op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik) wordt van alle universiteiten en hogescholen in Nederland verwacht dat zij hun beleid rondom alcoholgebruik vormgegeven. De VU onderschrijft de doelstelling van het verminderen van alcoholgebruik. De richtlijn Omgaan met alcohol op de VU, vastgesteld in 2023, bevat afspraken en maatregelen voor medewerkers en studenten met betrekking tot het gebruik van alcohol in relatie tot werk en studie.
Bij de start van het project is een werkgroep geformuleerd met diverse interne en externe stakeholders. De werkgroep heeft onder andere de volgende acties ondernomen.
-
De regels met betrekking tot alcohol zijn vastgelegd in de huisregels, studentenstatuten en gebruikersovereenkomsten.
-
Er is een communicatieplan opgesteld en er is actief contact met de aanbieders van alcohol op de VU-campus.
-
Op plekken waar alcohol wordt geschonken, verwacht de VU van faculteiten en studieverenigingen dat er afspraken worden gemaakt en kaders worden geschapen. Daarnaast zet de VU actief in op het aanbieden van alcoholvrije en alcoholarme consumpties.
-
Er is voor de studieverenigingen ondersteuning geboden bij het indienen van de vergunningsaanvraag en er wordt zorggedragen voor de financiële afwikkeling van de vergunningsaanvraag. De dienst SOZ verzorgt daarnaast jaarlijks een informatiesessie omtrent preventie en alcoholgebruik aan de verschillende verenigingsbesturen.
De richtlijn en het implementatieplan voor medewerkers en studenten sluiten goed aan bij de activiteiten die de VU al uitvoert op het gebied van gezondheid en duurzaamheid, waaronder het profileringsthema Human Health & Life Sciences en de VU-duurzaamheidsvisie People, Planet & Prosperity. Ook de huidige maatschappelijke ontwikkelingen laten zien dat het onderwerp hoog op de agenda staat.
Met de richtlijn geven we invulling aan SDG 3: goede gezondheid en welzijn, en voldoet de VU aan wet- en regelgeving. Zo zijn verenigingen compliant aan wet- en regelgeving (Alcoholwetvergunning). Ook is het bewustzijn verhoogd over wat problematisch alcoholgebruik inhoudt en wat de gevolgen kunnen zijn. Doelgroepen weten dat er hulp beschikbaar is en waar deze te vinden is.
Energie
Elk jaar zet de VU zich in om meer energie te besparen, want duurzaamste energie is de energie die we niet gebruiken. We besparen onder meer energie door de gevelverlichting eerder uit te zetten en de verwarming een graadje lager te zetten in de winter en de koeling een graadje hoger in de zomer.
Omdat al onze gebouwen op de VU-campus verschillen en de functies en activiteiten variëren, zien we per gebouw grote verschillen in energiegebruik. In bijvoorbeeld een boekendepot of een serverruimte is een bepaalde temperatuur nodig en is besparing daarom niet mogelijk. Ook is de mate van isolatie per gebouw verschillend, en zijn er ook verschillende soorten ingangen (draaideuren versus gewone deuren). Met name in kantoorruimtes, gangen en collegezalen kunnen we besparingen goed beïnvloeden. In 2023 hebben we de volgende resultaten behaald ten opzichte van 2022:
-
6% reductie op elektriciteit
-
7% reductie op warmte*
-
9% reductie op koude*
-
10% reductie op gas. Het gaat hier om het gasverbruik in de gebouwen en niet bij het energiebedrijf van VU en VUmc. De reductie wordt veroorzaakt door de uithuizing van W&N.
*Kanttekening bij bovengenoemde reductie op warmte en koude: 2023 was met een gemiddelde temperatuur van 11,8 graden het warmste jaar sinds 1901, het begin van onze metingen. (Bron: KNMI)
Het afgelopen jaar hebben we verder de volgende belangrijke stappen gezet ten aanzien van de energietransitie:
-
We hebben een impuls gegeven aan de energietransitie, door stappen te ondernemen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs en het nationale Klimaatakkoord (2019).
-
-
Het nieuwe Onderzoeksgebouw is nagenoeg gasloos en voorzien van warmte-koudeopslag onder de grond voor duurzaam verwarmen en koelen.
-
Hoge temperatuurwarmte is in het eerste kwartaal van 2023 uitgefaseerd op de VU-campus. Dit is een versnelling ten opzichte van de planning in het Energie Master Plan 2027. Dit heeft een gasreductie ten gevolg.
-
Elektriciteit is 100% opgewekt door windmolens, zoals ook in de afgelopen jaren.
-
-
Er is een CO2-dashboard opgesteld voor het in kaart brengen van de uitstoot van de gehele VU, en daarmee ook de uitstoot die voortvloeit uit de bedrijfsvoering.
-
In het kader van de energiebesparingsplicht en de onderzoeksplicht is in 2023 onderzocht welke energiebesparende maatregelen van toepassing zijn voor de VU. Het onderzoek heeft geresulteerd in een rapportage die de verplichtingen op een rij zet. Deze verplichtingen zijn vanaf december 2023 van toepassing voor de VU.
Het resultaat van onze acties is onder meer naar voren gekomen in diverse rankings. Zo was de VU in 2023 de meest duurzame universiteit van Nederland volgens de de SustainaBul, een jaarlijkse ranglijst voor duurzaamheid binnen onderwijsinstellingen. Daarnaast heeft de VU de eerste plaats behaald in de categorie Mobiliteit & Logistiek bij de Zuidas Duurzaamheidsprijsuitreiking met de Green Travel Grant.
Integrale veiligheid
De aandacht voor veiligheid is de afgelopen jaren toegenomen, en wordt steeds vaker beïnvloed door wereldwijde veranderingen en uitdagingen, zoals het veranderende geopolitieke speelveld, hybride werkmodellen en digitalisering en innovaties. Veiligheid raakt daarnaast aan alle processen binnen de VU. Als we veiligheidsrisico’s onvoldoende adresseren, kan dat leiden tot imagoschade voor de VU. We hebben in 2023 daarom verder gebouwd aan thema’s als kennisveiligheid, cyberveiligheid, sociale veiligheid en crisismanagement. Met de aandacht van alle (in)direct betrokken collega's op de diverse veiligheidsthema's wordt er dagelijks gewerkt aan een veilige omgeving voor studenten en medewerkers.
Hieronder wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen in 2023 en wordt op een aantal veiligheidsdomeinen specifiek ingegaan.
-
In 2023 zijn er binnen de thema’s kennisveiligheid, cybersecurity en sociale veiligheid stappen gezet naar integrale beleidsontwikkeling en het vergroten van het bewustzijn. Zie toelichting in dit hoofdstuk en voor sociale veiligheid het hoofdstuk 5 Sociaal Jaarverslag.
-
Vanuit de veiligheidsthema’s is er in 2023 verder gebouwd aan het netwerk van lokale en landelijke veiligheidsorganisaties. De VU speelt een actieve rol in congressen over veiligheid, in expertsessies en kennisuitwisselingen.
-
De VU heeft een Commissie Integrale Veiligheid VU waar veiligheidsthema’s zoals kennisveiligheid, cybersecurity en sociale veiligheid worden besproken, afgestemd en getoetst aan de Veiligheidsvisie VU. De commissie is in 2023 vijf keer bijeengekomen.
Privacy- en informatiebeveiliging
Om de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) goed na te leven, is in 2023 veel aandacht uitgegaan naar de bewustwording en uitbreiding van de kennis en kunde op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. Binnen de faculteiten en diensten bieden Privacy Champions ondersteuning aan hun collega's. Deze medewerkers worden opgeleid en ondersteund door het centrale privacyteam van de VU. Dat team heeft in 2023 trainingen verzorgd, modellen (verder) ontwikkeld en geadviseerd over complexe privacyvraagstukken binnen onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering.
In 2023 heeft de VU 1.095 securitymeldingen geregistreerd en behandeld. Bij securitymeldingen kan worden gedacht aan besmettingen met virussen en/of malware, pogingen om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot informatie of systemen (hacken), verlies van usb-stick met gevoelige informatie, diefstal van data of hardware of een gecompromitteerde mailbox. In 657 van deze gevallen ging het om meldingen van phishingmails. Die vormen al jaren de grootste categorie binnen de securitymeldingen. Dit komt onder andere door het nog steeds toenemend gebruik van phishingmails door aanvallers uit de hele wereld. Er zijn geen securitymeldingen geweest die hebben geleid tot grote incidenten.
Een klein deel van de phishingmails heeft geleid tot een datalek, maar er zijn geen nadelige gevolgen voor de getroffenen waargenomen. In 2023 zijn 45 meldingen van een datalek gedaan bij de Functionaris Gegevensbescherming, waarna er 9 meldingen zijn gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De 45 meldingen betroffen geen grote datalekken en er was geen grote impact. Uit analyse van de datalekken blijkt dat deze veelal ontstaan door menselijk handelen. Dit is een factor die altijd van belang zal blijven; we proberen de bewustwording van het menselijk gedrag permanent te verhogen. Opvallend is verder dat er ook in 2023 weer verschillende meldingen binnenkwamen van diefstal van apparaten. Dit is een specifiek punt van aandacht tijdens de bewustwordingsactiviteiten.
Om de mate van volwassenheid op het gebied van informatiebeveiliging te verhogen, is het iBewust-programma medio 2023 gestart. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hanteert het zogenaamde SURF-normenkader als leidraad. Dit kader is een standaard waarmee het volwassenheidsniveau van een organisatie wordt uitgedrukt in een numerieke score. Het hoofddoel van het iBewust-programma is om de diensten en faculteiten te helpen bij het vaststellen en verbeteren van deze score. Op die manier wordt het risico van de organisatie op het gebied van informatiebeveiliging verminderd. Het programma zal doorlopen tot 2024.
Kennisveiligheid
De VU werkt internationaal intensief samen met verschillende partners op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie. Open Science en kennisdiplomatie zijn hierbij voor de VU belangrijke beweegredenen. Maar mondiale en geopolitieke ontwikkelingen vragen in toenemende mate aandacht voor kennisveiligheid. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen van ongewenste overdracht van sensitieve kennis en technologie die op onze universiteit aanwezig is, maar ook om ethische kwesties in samenwerking met landen die grondrechten niet respecteren.
Op 1 september 2023 is het Kader Kennisveiligheid VU inwerking getreden. Dat heeft als doel om internationaal op een veilige manier samen te werken. Het kader helpt bij de afweging om al dan niet samen te gaan werken met een persoon, instelling, financier of opdrachtgever. Bij elke nieuwe internationale samenwerking en partnerschappen voor onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering moeten de vragen uit het Kader Kennisveiligheid worden doorlopen. In 2023 heeft de adviesgroep bij 50+ casussen geadviseerd.
In 2023 is er verder gewerkt aan de inbedding van kennisveiligheid binnen de VU. Zo is onder andere per faculteit en dienst een contactpersoon kennisveiligheid aangesteld en is in de jaarplannen van 2024 de faculteiten en diensten expliciet gevraagd naar kennisveiligheid. Kennisveiligheid is ingebed in risicomanagement, de lijnorganisatie en het creëren en vergroten van het bewustzijn rondom kennisveiligheid. In het kader van bewustwording hebben diverse sessies bij faculteiten en diensten plaatsgevonden, zoals met leden van faculteitsbesturen, leden van dienstbesturen, met onderzoeksafdelingen en HR-adviseurs. Op de VU-website is een informatiepagina ingericht met achtergrond en praktische handreikingen voor medewerkers. Daarnaast heeft de VU informatie aangeleverd voor verschillende vragen vanuit de overheid en deelgenomen aan bijeenkomsten rondom de verdere ontwikkeling van dit onderwerp.
Tot slot heeft in 2023 vanuit het ministerie van OCW een audit plaatsgevonden bij alle universiteiten, waarvan de resultaten zijn verwerkt in het ‘Sectorbeeld Kennisveiligheid Universiteiten’. Uit het sectorbeeld blijkt dat de scores van de VU overeenkomen met de meerderheid van de universiteiten. In het sectorbeeld worden het Kader Kennisveiligheid VU en het inbedden van kennisveiligheid in de bestaande organisatie en processen als good practices aangemerkt.
Fysieke veiligheid
In 2023 waren er 125 meldingen van fysieke incidenten en ongevallen, een stijging ten opzichte van 2022. De stijging is toe te schrijven aan meer onwelmeldingen en brandmeldingen. Bijna de helft van het totaal aantal ongevalsmeldingen betreft het aantal onwelwordingen, meestal van studenten of bezoekers. Het gaat dan om flauwvallen, hart- en buiklachten, misselijkheid, niet lekker zijn, etc. Verder gaan de meldingen vaak over ongevallen zonder of met gering letsel. Dit patroon is door de jaren heen vrij constant. Daarnaast zijn er ook talloze valsebrandmeldingen: automatische meldingen, of brandmeldingen veroorzaakt door vandalisme, stoom, stof, rook, magnetron, molest, technische of soms onduidelijke oorzaken. In 2023 waren dat er ruim dertig. Veel meldingen staan op zichzelf; er is meestal geen onderling verband, patroon of grondoorzaak te ontdekken.
Crisismanagement
Bij een veiligheidscrisis op de VU kan het gaan om mogelijke impactvolle incidenten op de campus, maar ook om vraagstukken die de VU en onze community raken zoals bij een pandemie. Steeds vaker is er sprake van een toenemende mate van complexiteit, aspect van internationalisering en/of spanningen in de organisatie en/of samenleving. Voor elk crisis wordt een apart crisisteam samengesteld, zo waren er in 2023 vier teams actief rondom :
-
Een datalek dat doorliep vanuit 2022 en dat in is 2023 afgeschaald;
-
Het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden (loopt door in 2024);
-
De zomerstorm Poly van 5 juli, waarbij voor Noord-Holland een NL-alert werd afgegeven met het verzoek om binnen te blijven;
-
Chemisch incident in gebouw O|2. Door het vrijkomen van een chemische stof heeft de BHV/ploegleider de brandweer opgeroepen, het hoofd BHV gewaarschuwd en werd het gebouwdeel ontruimd.
De VU heeft in 2023 ook meegedaan aan de tweejaarlijkse OZON-oefening van SURF. Dat is een landelijk georganiseerde cybercrisisoefening waarbij instellingen worden geconfronteerd met technische uitdagingen, waarbij ze moeten afstemmen en samenwerken met andere instellingen, en waarbij bestuurlijke en politieke vraagstukken aan de oppervlakte komen. De VU heeft deze oefening, en ook het functioneren van de crisisorganisatie VU Corona in 2023 laten evalueren door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). De belangrijkste bevindingen voor VU gaan over de voorbereiding en respons op (cyber)crises te versterken.