Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Samenwerkingen

De VU neemt deel aan het Aurora project Empowering Human Capital, en is in de lead voor het onderdeel Equality, Diversity & Inclusiveness Action Plan. Aurora is een consortium van negen hoog aangeschreven onderzoeksuniversiteiten in de EU (zie ook hoofdstuk 2, Onderwijs, paragraaf ‘Samenwerkingen’ ). Dit specifieke project heeft als doel om het menselijk kapitaal te versterken, zowel bij onderzoekers als ondersteunend personeel, via loopbaanontwikkeling en waardering. In juni is het eerste onderdeel opgeleverd in de vorm van een Best HR Practices Toolkit.

Het Servicepunt Participatie heeft een aantal samenwerkingspartners voor het werven, selecteren en begeleiden van collega’s met een arbeidsbeperking:

  • Een convenant met Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam, voor het werven en begeleiden van kandidaten met een arbeidsbeperking;

  • Samenwerking met Emma@work, specialist in bemiddeling van jongeren met een chronische ziekte en/of een fysieke handicap;

  • Partnerschap met Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM), specialist in bemiddeling en begeleiding van young professionals met een arbeidsbeperking;

  • Abonnement bij Onbeperkt aan de Slag, voor toegang tot meet & greets met kandidaten met een arbeidsbeperking;

  • Risesmart Participatie, een detacheringsbureau voor kandidaten met een arbeidsbeperking. Risesmart verzorgt bemiddeling, begeleiding en administratie.

Voor het project Erkennen en Waarderen wordt samengewerkt met alle universiteiten, universitaire medische centra (via de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), ZonMw, NWO en KNAW.

De Arbodienst wisselt kennis uit binnen de SAAZ-UNIe (Samenwerkende arbo- en milieudiensten van academische ziekenhuizen en universiteiten). Binnen SAAZ-UNIe bestaat periodiek overleg van onder meer de diensthoofden, milieufunctionarissen, veiligheidsdeskundigen en arbeidshygiënisten. De Arbodienst is tevens vertegenwoordigd in het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs.

Daarnaast is de VU aangesloten bij het veiligheidsplatform Uilenstede (waarin ook de gemeente Amstelveen en DUWO participeren) en het Veiligheidsoverleg Studentenhuisvesting Amsterdam, met als gesprekspartner de gemeente Amsterdam, woningcorporaties en hogeronderwijsinstellingen. De VU onderhoudt daarnaast frequente contacten met diverse (veiligheids)organisaties uit de omgeving, zoals de gemeente Amsterdam, de GGD Amsterdam, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Politie Amsterdam (onder andere de Publiek Private Samenwerking Cybercrime) en de managers Integrale Veiligheid van andere onderwijsinstellingen in Amsterdam. De VU neemt ook actief deel aan het veiligheidsplatform Zuidas. 

Verder hebben de regiehouders sociale veiligheid in 2022 nieuwe contacten gelegd:

  • Met het Jellinek is een samenwerking tot stand gekomen, waarbij advies ingewonnen kan worden op het gebied van alcohol- en drugsproblematiek.

  • Forlight is een ambulante GGZ-instelling die volwassenen behandelt die grensoverschrijdend gedrag vertonen. Door zijn werkwijze en de specifieke behandelingen is Forlight een waardevolle partner geworden. Forlight biedt de VU de mogelijkheid om advies in te winnen.

  • In 2022 is – na twee coronajaren – het spreekuur van het Kenniscentrum Eer en Veiligheid weer opgestart. Studenten en medewerkers kunnen met vragen over Eergerelateerd geweld terecht bij medewerkers van de Blijfgroep die in dit onderwerp gespecialiseerd zijn.